X

ΕΝΦΙΑ με αντικειμενικές και το 2017

Παγώνει ο φόρος ακινήτων για ακόμη έναν χρόνο. Αυξημένα τα φετινά εκκαθαριστικά. Πότε αναμένεται να σταλούν στους φορολογούμενους.

Ant1news

Για ακόμη ένα χρόνο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση της αντικειμενικές αξίες και όχι τις πραγματικές εμπορικές τιμές.

Η αναβολή της αντικατάστασης των αντικειμενικών με τις εμπορικές για τον Ιούνιο του 2017 προβλέφθηκε στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που συνόδευσε το πακέτο χρηματοδότησης των 86 δισ., έως τον Σεπτέμβριο του 2016, το Υπουργείο Οικονομικών θα εναρμονίσει όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Μάλιστα προβλεπόταν η σύσταση ειδικής επιτροπής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση αυτής της βάσης δεδομένων με στοιχεία αγοράς, ώστε να ξεπεραστεί το στρεβλό σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Η προσαρμογή όμως των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα θα αργήσει ακόμα ενα χρόνο.

Οι φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν του χρόνου το ίδιο ειδοποιητήριο με φέτος, καθώς ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες τιμές την 1η Ιανουαρίου και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την ίδια ημερομηνία. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Τα εκκαθαριστικά θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι για τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους είτε οικόπεδα, είτε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οπότε πιάνονται για πρώτη φορά και στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο για να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.