X

Έρχεται η δόση με… αστερίσκους!

Ο ESM επικυρώνει σήμερα την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης. Ποια τα προαπαιτούμενα που τη συνοδεύουν; Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση.

Ant1news

Στην επικύρωση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα προχωρήσει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος συνεδριάζει πριν από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Εκτός του ότι θα εγκρίνει το κείμενο Συμμόρφωσης και θα αποφασίσει σε πόσες δόσεις θα έρθουν τα χρήματα στη χώρα, θα ανοίξει το δρόμο και για τα νέα προαπαιτούμενα.

Μεταξύ αυτών είναι η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για τα ειδικά μισθολόγια, οι αλλαγές στα εργασιακά και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν το κόστος για μειώσεις συντάξεων. Πρόκειται δηλαδή για όλες τις εκκρεμότητες «ουρές» της συμφωνίας που μετακύλησε χρονικά.

Σήμερα ο ESM θα ανακοινώσει και τον μηχανισμό ελέγχου που θα παρακολουθεί την καταβολή του τμήματος των 3,5 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των 10,3 δισ. τα οποία θα δοθούν για εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ., από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η συνεδρίαση των διοικητών του ESM αναμένεται να είναι «ομαλή» και χωρίς εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε λέγοντας, ότι, «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

Όσο για το σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Επί τάπητος θα τεθούν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου ΙV του καταστατικού του.