X

“Πράσινο φως” από τον ESM για εκταμίευση της δόσης

Εγκρίθηκε απο το "Eurogroup του ESM", αύριο και η τυπική απόφαση του ΔΣ του Μηχανισμού. "Καμπανάκια" Ρέγκλινγκ για μεταρρυθμίσεις κι ιδιωτικοποιήσεις.

Ant1news

Την έγκριση τους για την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,5 δις, έδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι μετείχαν ως εκπρόσωποι των χωρών τους στο ετήσιο Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αύριο, στην συνεδίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, θα αποφασιστεί και τυπικά η εκταμίευση της πρώτης απο τις δόσεις των 10,3 δις προς την Αθήνα.

Τα χρήματα αναμένεται να αποδεσμευθούν προς την Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς να αποκλείεται τα χρήματα να είναι διαθέσιμα απο την Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος.

Πάντως, κατά την άφιξη του για το Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ανακοινώσει ότι η απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δις θα ληφθεί την Παρασκευή,  σημειώνοντας ότι «παραμένουν «ανοιχτά» τέσσερα «πολύ μικρά θέματα».

Αμέσως μετά την συνεδρίαση των Διοικητών του ESM, ξεκίνησε το Eurogroup, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τσακαλώτος: Η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή της εξόδου από την κρίση

«Μόλις τελείωσε η συνάντηση των διοικητών του ESM και έχει ουσιαστικά τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αύριο οι διευθυντές του ESM, απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ESM και συμπλήρωσε πως «ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης».

Εύσημα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο και κυβέρνηση

Τα εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στις ελληνικές αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο. «Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Καμπανάκια» από τον ESM για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στην διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων του  μνημονίου ούτε άλλη, πιθανή περίοδο “υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας”, καταλήγει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το 2015.

Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ESM, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις»

Όπως σημειώνει ο ESM, «αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα.

 

Ακόμη ένα «καμπανάκι» αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να προχωρήσει χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».  

Στο εισαγωγικό του σημείωμα, αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μηχανισμό, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι ο ESM κατέχει σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δις ευρώ του τρίτου προγράμματος στήριξης. 

Όπως τονίζει «οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012, ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους προς τους ευρωπαίους εταίρους της», συμπληρώνοντας ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό όφελος για τη χώρα».