X

Ο ESM ενέκρινε τη δόση 7,5 δισ. στην Ελλάδα

Ο ESM ανακοίνωσε την είδηση μέσω tweet από τον επίσημο λογαριασμό του. Πότε εκταμιεύεται η δόση;

Ant1news

Εγκρίθηκε και επισήμως η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Είχε προηγηθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της υποδόσης από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι μετείχαν ως εκπρόσωποι των χωρών τους στο ετήσιο Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού  Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα χρήματα αναμένεται να αποδεσμευθούν προς την Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς να αποκλείεται τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος.

Όσον αφορά στη δόση των 2,8 δισ. θα είναι διαθέσιμη όταν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα και πληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμών χρεών του δημοσίου.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη" τονίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι ο ESM είναι έτοιμος να στηρίξει τη χώρα για την ελάφρυνση χρέους.

 

«Καμπανάκια» από τον ESM για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στην διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων του  μνημονίου ούτε άλλη, πιθανή περίοδο “υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας”, καταλήγει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το 2015.

Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ESM, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις»

Όπως σημειώνει ο ESM, «αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα.