X

“Καρφιά” ανταλλάσσουν Μαξίμου-ΝΔ ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Μητσοτάκη

Αιχμηρές διαρροές από πηγές του Μαξίμου και της ΝΔ πριν από την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ant1news


Σε ανταλλαγή “καρφιών”, μέσω διαρροών, επιδίδονται Μαξίμου και ΝΔ ενόψει της επικείμενης συνάντησης, την Πέμπτη, του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ θα βρεθούν η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος. 

ΝΔ: o Τσίπρας θα χάσει με τον εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές 

Πηγές της Συγγρού  αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο». 

Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες. 

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές». 

Συγκρίνουν, μάλιστα, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο), και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε τη νίκη της ΝΔ, που κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με 150 έδρες και την ψήφο του Θόδωρου Κατσίκη. 

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες. 

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού. 

Μαξίμου: κατανοούμε τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ  

Πίεση, αδιέξοδο, απώλεια ψυχραιμίας και φόβο αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στους "κύκλους" της ΝΔ, απαντώντας στη διαρροή από τη Συγγρού. 

Χαρακτηρίζουν "ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι" τη διαρροή ότι "ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές", και υπογραμμίζουν: "Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;". 

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ("και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους"), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν: 

Πρώτον, ότι "ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση". 

Δεύτερον, ότι "οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα". "Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ", σχολιάζουν. 

Τρίτον, σημειώνουν ότι "οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

Η απάντηση της ΝΔ 

Με δύο tweets απάντησε ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σε διαρροές από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.