X

Δέκα Νομπελίστες της οικονομίας τάσσονται κατά του Brexit

Προειδοποιούν για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ευρωζώνη.

Ant1news


Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους, 10 νομπελίστες της Οικονομίας, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο για έρευνές τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και το 2015, έστειλαν επιστολή στην εφημερίδα The Guardian, προκειμένου να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις του Brexit και να υπογραμμίσουν ότι το “κλειδί”  είναι τα οικονομικά επιχειρήματα.

Υπογραμμίζουν πως "το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα". Συμπεραίνουν ότι  " οι επιπτώσεις αυτές θα επιμείνουν για πολλά χρόνια. Έτσι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ". 

Ένας από τους νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, με έδρα το London School of Economics, είπε στην Guardian πως η αβεβαιότητα προκαλεί μείωση των επενδύσεων και πλήττει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Προειδοποίησε, επίσης, πως η ψηφοφορία, που διεξάγεται στην αρχή του καλοκαιριού, θα προκαλέσει υποτίμηση της στερλίνας που θα καταστήσει ακριβότερες τις διακοπές των Βρετανών. Η ισοτιμία της στερλίνας ενδέχεται να σημειώσει πτώση από το επίπεδο του 1,42 δολαρίου, στο 1,20 δολάριο, και να εξισωθεί με το ευρώ, από το 1,27 ευρώ που είναι τώρα.

Το Σίτι, εν τω μεταξύ,  ετοιμάζεται για μια εβδομάδα αστάθειας στις συναλλαγές. Οι χρηματιστές ετοιμάζονται να περάσουν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής εκτελώντας παραγγελίες των επενδυτών, καθώς τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φθάνουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα). Πηγές στο Σίτι εκτιμούν πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να σημειώσουν κάθετη πτώση ή να ανοίξουν πολύ χαμηλότερα, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Αντιθέτως αναλυτές πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να επιδράσει κατευναστικά, έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας. Ο Τζάσπερ Λόλερ, αναλυτής αγοράς στον ιστότοπο CMC Markets  λέει πως "η γνώση των αποτελεσμάτων θα ηρεμήσει τα νεύρα".