X

Οι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα (βίντεο)

Ένα ενδεχόμενο Brexit δεν θα αφήσει αλώβητες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι υποστηρίζουν διπλωμάτες και αναλυτές.

Ant1news

Του Κώστα Τσουρού

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει από την Παρασκευή ολόκληρη η Ευρώπη, αν αύριο οι Βρετανοί αποφασίσουν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης δεν αφορούν όμως μόνο την Μεγάλη Βρετανία. Όλα τα κράτη μέλη έχουν στραμμένο το βλέμμα στο αυριανό δημοψήφισμα. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Πλήγμα στις εξαγωγές

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας κατέχοντας την 7η θέση στις ελληνικές εξαγωγές . Το 2015 η αξία των εξαγωγών προς τη Γηραιά Αλβιόνα έφτασε τα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε στα 237 εκατ. Τα βασικότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα είναι τα φάρμακα, τα καλώδια, τα τυριά, οι χαλκοσωλήνες, τα σταφύλια και το γιαούρτι!

Κίνδυνος για τον Τουρισμό

Οι Βρετανοί τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά και όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν δραματικά. Από τη μια τα ταξιδιωτικά και από την άλλη η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ θα οδηγήσουν σε ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος.

Η Μεγάλη Βρετανία κατέχει τη 2η θέση στους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα μετά τη Γερμανία. Το 2015 περίπου 2.400.000 βρετανοί επισκέφτηκαν την Ελλάδα αφήνοντας στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Σε αβεβαιότητα οι φοιτητές

Σε αβεβαιότητα βρίσκονται και οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Οι Ελληνες φοιτητές κατέχουν την 5η θεση στους αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία. Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικό πανεπιστήμιο ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας χωρίζει τους φοιτητές σε γηγενείς και διεθνείς. Στους γηγενείς περιλαμβάνονται οι αυτόχθονες Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους διεθνείς οι φοιτητές από τις υπόλοιπες χώρες. Η διαφορά είναι ότι οι γηγενείς πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα και δικαιούνται χορήγηση φοιτητικών δανείων. Αν η Μεγάλη Βρετανία βγεί από την Ευρωπαική Ενωση τότε και οι Έλληνες φοιτητές θα αντιμετωπίζονται ως διεθνείς.

Σήμερα για παράδειγμα ένας Έλληνας φοιτητής στη Μεγάλη Βρετανία πληρώνει για δίδακτρα 11.700 €/ έτος , την ώρα που ένας διεθνής φοιτητής πληρώνει 20.821€.

Μπορεί η αλλαγή της αξίας των διδάκτρων να μην ισχύσει για τους ήδη ενεργούς φοιτητές όμως θα καταστήσει ασύμφορες τις σπουδές για τους μελλοντικούς σε μια χώρα που αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων για σπουδές.