X

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητά “αίμα” στα εργασιακά

Βολές κατά του ΔΝΤ από τον υπουργό Εργασίας. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά. Τα μηνύματα των δανειστών.

Ant1news

Με τη φράση  «το ΔΝΤ ζητά αίμα» ο υπουργός Εργασίας έδωσε το στίγμα της επόμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία θα περιλαμβάνει το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, τόνισε ότι το ΔΝΤ θέλει αίμα το φθινόπωρο προσθέτοντας ότι «εμείς αίμα στα εργασιακά δεν πρόκειται να δώσουμε». «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση στο ΔΝΤ, αν αυτό συνεπάγεται υποχώρηση σε αυτές τις βασικές θεμελιακές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις να προστατέψουμε το εισόδημα των εργαζομένων» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί η κυβέρνηση θέλει «να είναι αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης» και σημείωσε ότι «η συνταγή του ΔΝΤ είναι η πλήρης φτωχοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το αν οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του Ιουνίου απάντησε ότι «όσοι το έχουν πάρει ενώ δεν το δικαιούνται θα πρέπει να το επιστρέψουν» και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε τη θέση του ότι δεν είναι εγγενώς αρνητικός στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης, αρκεί να είναι συμπληρωματικός. Όπως είπε ήταν ο ίδιος που είχε προτείνει στους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς την ίδρυση ενός επαγγελματικού Ταμείου, ώστε να μειωθούν οι εισφορές τους στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης. Παράλληλα, τόνισε ότι, το νέο Ασφαλιστικό δίνει τα γενναιότερα ποσοστά αναπλήρωσης από όλα τα προηγούμενα συστήματα και ότι, κινείται κόντρα στο κύμα των αλλαγών των ασφαλιστικών συστημάτων σε άλλες χώρες.

Τα εργασιακά φέρνουν… «καυτό» φθινόπωρο 

Η Τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με την Κυβέρνηση να αντιδρά και δια στόματος Πρωθυπουργού να διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο συμπληρωματικό Μνημόνιο που απέστειλαν στην Κυβέρνηση, οι δανειστές, θέλουν το φθινόπωρο να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές στα εργασιακά και ζητούν: 

-         Ομαδικές απολύσεις

-         Κατάργηση τριετιών

-         Κατάργηση επιδομάτων

-         Εκ νέου προσδιορισμός του κατώτατου μισθού

-         Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

-         Θεσμοθέτηση του lock out 

Σειρά συναντήσεων ξεκίνησε η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, η οποία θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη. Πάντως, ανοικτό το θέμα της κατάργησης των τριετιών από το 2017 και μετά άφησε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά Ιωάννης Κουκιάδης. 

Εφαρμογή του μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις ζητεί το κουαρτέτο

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο έστειλαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος και χρειάζονται και άλλα μέτρα.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι, θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς την ίδια απαίτηση έχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει δικό της το πρόγραμμα.