X

Κατρούγκαλος: Στόχος να απομονώσουμε το ΔΝΤ

Νέες βολές κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, χαρακτηρίζοντας "ακραίο παίκτη". Τι είπε για ομαδικές απολύσεις και 13ο-14ο μισθό.

Ant1news

Η απομόνωση του ΔΝΤ, που είναι ο “ακραίος παίκτης” είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική με τον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.

Περιγράφοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν σκοπεύει να προσέλθει αμυντικά στις συζητήσεις, προκειμένου να “αποκρούσει το αίμα που ζητάει το Ταμείο”. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: “…πηγαίνουμε στις  διαπραγματεύσεις για να πάρουμε πίσω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.”

Στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων θυσία στο βωμό της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει το υπουργικό βέτο, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή στην ποσόστωση του 5%. Επιπλέον η ελληνική αντιπρόταση θα προβλέπει τη μεταφορά της γνωμοδότησης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σε κάποια Ανεξάρτητη Αρχή, πιθανώς τον ΟΜΕΔ.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται ανοιχτή σε κάποιες αλλαγές χωρίς να προσδιορίζεται ποιες διατάξεις του θα αφορούν. Πολλαπλών ερμηνειών, επιδέχεται η αναφορά του υπουργού Εργασίας, για τις παρεμβάσεις που αφορούν στις απεργίες. Χωρίς να διευκρινίζει επαρκώς, αλλά δίνοντας μόνο το περίβλημα, τόνισε ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν αλλαγές με τις οποίες οι απεργίες “θα γίνονται με πιο δημοκρατικό τρόπο”.

Για ένα από τα εναπομείναντα “κάστρα” των εργασιακών δικαιωμάτων, εκείνο του 13ου και 14ου μισθού, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν προβλέπει τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα και πρόσθεσε: “Αποκλείουμε τη βαλκανιοποίηση των μισθών, είναι εκτός διαπραγμάτευσης”. 

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση και πολιτικά κίνητρα, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι: “κάποιοι από τη ΝΔ εκφράζουν τις θέσεις του ΔΝΤ.”

Για το ζήτημα των τριετιών τόνισε ότι ο νόμος του 2013 προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης, θα θεσπιστεί ένας ενιαίος μισθός που δεν θα περιλαμβάνει τις ωριμάνσεις. Ωστόσο όπως επισήμανε στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειραχτούν μετά το 2018.

Πάντως, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να είναι έτοιμο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος δεν πρόκειται να είναι δεσμευτικό. Τέλος η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στη διεθνοποίηση του ζητήματος και σε αυτή την κατεύθυνση θα διοργανώσει στο εξωτερικό, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, συνέδριο για τα εργασιακά. 

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε σήμερα ο διάλογος που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνάντησή τους στο Μαξίμου, για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος είχε ως εξής: 

  • ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Τι θα γίνει το Σεπτέμβριο με τα εργασιακά;
  • ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω πρόθεση να τα φέρω.
  • ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Και τα άλλα δεν είχες πρόθεση, αλλά τα έφερες!