X

Μπορεί το Brexit να φέρει Grexit;

Θα επηρεάσει την Ελλάδα το Brexit. Υπάρχει κίνδυνος για ένα πιθανό Grexit. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς της αγοράς.

Ant1news

 

Ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες αν μετά το Berxit υπάρχει κίνδυνος για ένα πιθανό Grexit ή αν τελικά η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και αυτομάτως ισχυροποιεί την διαπραγματευτική της θέση.

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, σύμφωνα μάλιστα με όσα διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες στις σημερινές τους δηλώσεις ενώ την ίδια ώρα η ΕΕ βρίσκεται σε εγρήγορση με τους 27 ηγέτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ να διαμηνύουν πως είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη συνοχή της Ένωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ από την πρώτη στιγμή σε ότι αφορά τη χώρα μας, η Ευρώπη δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα των ισχυρών από τους αδυνάτους στην ΕΕ δημιουργώντας μια νέα μικρότερη κοινότητα με τις χώρες που έχουν υγιείς οικονομίες. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το γεγονός αυτό δε θα χρησιμοποιηθεί ως φόβητρο για την Ελλάδα.

«Καμπανάκι» από τους φορείς της αγοράς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ο οποίος αναφέρει ότι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές δεν μπόρεσαν να πιάσουν τον σφυγμό των πολιτών, δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους.

Ακόμη τονίζει ότι «το Brexit ήταν λάθος δίλημμα που οδήγησε σε λάθος αποτέλεσμα τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία  όσο και για την Ευρώπη».

«Καμπανάκι» χτυπάει και ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναφέρει ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην ελληνική, που όπως αναφέρει «παραμένει ακόμη ασθενής»

«Τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ με την αδικαιολόγητη εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας, με την αδιαφορία της για τον κοινωνικό ιστό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Και η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς άλλωστε θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα από το νέο status στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο ίδιος και σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει η Ευρώπη και να θωρακίσει της ευρωπαϊκές της αξίες.

Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμούς εκφράζουν όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης ενώ βρίσκονται σε «αναβρασμό» έπειτα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών του ΑΝΤ1: