X

Δεν πείθουν την αντιπολίτευση οι εξαγγελίες Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Έντονες αντιδράσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι. Συναινετικός ο Βασίλης Λεβέντης.

Ant1news


Τέσσερα “Όχι” κι ένα “Ναι” εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση για απλή αναλογική και ψήφο στα 17 κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

"Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας  συμπληρώνοντας και  ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Όπως εξήγησε , την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη τους αναλογεί».


NΔ: ο Τσίπρας συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα και ιδιοτέλεια

«Οι ανακοινώσεις του για τον εκλογικό νόμο αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε, απάντησε, μεταξύ άλλων, η Νέα Δημοκρατία.

Εκτιμά πως «η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, προσθέτοντας προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη καμπή»    


Γεννηματά: εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς

Η Κυβέρνηση αφού παραβίασε μέχρι σήμερα αρκετές φορές την συνταγματική και κοινοβουλευτική  τάξη, έρχεται τώρα να τα χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”


Κουτσούμπας: δεν υπάρχει καμία βάση για συναίνεση

«Εκ μέρους του ΚΚΕ δεν υπάρχει καμία βάση για συναίνεση στις προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες από την κυβέρνηση» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως εξήγησε ο ΓΓ του ΚΚΕ, «εμείς προτείνουμε απλή αναλογική και όταν λέμε απλή αναλογική, εννοούμε απλή αναλογική, άδολη, ανόθευτη που να εκφράζει πραγματικά αυτό που ψηφίζει ο ελληνικός λαός και να εκφράζεται με τις έδρες που παίρνει το κάθε κόμμα στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή τη θέση την είχε παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Λεβέντης: συμφωνήσαμε για ψήφο στα 17 και κατάργηση του μπόνους

Την αποκάλυψη ότι συμφώνησε  με τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο να έλθουν στη Βουλή με μια μόνο τροπολογία που θα προβλέπει μόνο την κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα και την καθιέρωση της ψήφου στα 17, έκανε ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Συμφωνήσαμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τον ψηφίσουμε όλοι, πλην της ΝΔ. Το κόμμα μου είπε θα ψηφίσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, γιατί είναι αυτό που ζητάω 30 χρόνια».

Θεοδωράκης: το Ποτάμι δεν εκβιάζεται στο θέμα του εκλογικού νόμου  

Η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα πιο αναλογικό, με μικρότερο μπόνους εδρών  που θα δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εκβιάζονται μόνο όσοι έχουν σκελετούς στη ντουλάπα τους είπε ο κ. Θεοδωράκης στο MEGA σχολιάζοντας διαρροές από το Μαξίμου, για βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο κ. Τσίπρας.