X

Τόσκας: 25000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα

Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει εκκενωθεί ο Πειραιάς και το Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Ant1news

Ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την ΕΕ. Ανέφερε ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.

Τόνισε ότι από την αρχή που η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα καλύφθηκαν άμεσα οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές και χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να έχει αποσυμφορηθεί πλήρως από μετανάστες και πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού και τόνισε ότι η διαδικασία εξαρτάται από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας

Ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν στη θάλασσα από το λιμενικό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού για το Προσφυγικό το τελευταίο 24ωρο 42 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια.