X

“Μύλος” για τον εκλογικό νόμο

“Όλοι εναντίον όλων” για τον εκλογικό νόμο, με τον Μητσοτάκη να προαναγγέλει αλλαγές όταν κυβερνήσει η ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να τον αποκαλεί, ”αδιάβαστο”.

Ant1news

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει στην Βουλή, πρόταση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, η οποία σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχει «ανάψει φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο STAR, χαρακτήρισε εγκληματική την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε, ως συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία.

Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του για την ψήφο στα 17 και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς. Έσπευσε δε να παρατηρήσει ότι η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρει πως θα χάσει τις εκλογές και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή όταν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, σε «ανύποπτο πολιτικά χρόνο».

Το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης με γραπτή ανακοίνωση του, εστιάζοντας στα όσα υποστήριξε για την ψήφο στα 17. Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζει «αδιάβαστο» τον κ. Μητσοτάκη και αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Ο ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε τα ακατόρθωτα. Πρώτον, να  απαξιώσει τη νέα γενιά, θεωρώντας την ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της.

Δεύτερον, να καταχωρήσει στη λίστα των “δικτατοριών” χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Πληροφορούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη μεν Αυστρία δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας».

Στο θέμα επανήλθε και το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι, «απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση του ΚΚΕ διαχρονικά, καθώς κι όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες».

Στο… “χορό” μπήκαν όμως και το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι με αφορμή την έκκληση του Σταύρου Θεοδωράκη προς την ηγεσία της  Χαριλάου Τρικούπη να μην στηρίξει την πρόταση του κ. Τσίπρα προβλέποντας πως «αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με τον νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».