X

Aίρει τις κυρώσεις στην Τουρκία η Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, με αμφότερα συλλυπητήρια για τον Ρώσο πιλότο και το Ατατούρκ. Οι υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου στον Τούρκο ομόλογό.

Ant1news

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους είχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας σήμερα, επτά μήνες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από Τούρκους, σε συριακά εδάφη.

Στην 40 λεπτών συνομιλία τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την Τουρκία για το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να άρει τις τουριστικές απαγορεύσεις. Είχε προηγηθεί επιστολή του Ερντογάν στον Πούτιν στην οποία εξέφραζε τα συλλυπητήριά του για τον Ρώσο πιλότο του μαχητικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα δώσει εντολή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις διμερείς συνεργασίες Ρωσίας – Τουρκίας και επιπλέον θα άρει τις τουριστικές απαγορεύσεις προς την Τουρκία για τους Ρώσους.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν, χαρακτηρίζεται «θετική και δημιουργική» η συνομιλία των δύο ανδρών, ενώ αναφέρεται ότι, «ο Πρόεδρός μας και ο Πρόεδρος Πούτιν, έδωσαν έμφαση στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων  μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας».

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, καθώς και στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναβίωση των σχέσεών τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συμφώνησαν να συναντηθούν και από κοντά.