X

Τα νέα μέτρα αδειάζουν τις τσέπες

Το "κούρεμα" του ΕΚΑΣ και η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου προκαλούν "νευρική κρίση" σε συνταξιούχους και μισθωτούς.

Ant1news

Ορατές είναι πλέον οι επώδυνες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού καθεστώτος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το "κούρεμα" του ΕΚΑΣ και η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, έχουν ως αποτέλεσμα αισθητά λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

"Χτύπημα" στους συνταξιούχους αποτελεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ που τίθεται σε εφαρμογή με τις συντάξεις Ιουλίου ενώ εκκρεμεί και η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μειώσεις θα δουν, αλλά απο τις συντάξεις του Αυγούστου, και οι περιπου 260.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Την ίδια ώρα εκατομμύρια μισθωτοί, αλλά και συνταξιούχοι άρχισαν ήδη να νιώθουν στο… πετσί τους τις βαριές επιπτώσεις των νέων μέτρων.  Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προκαλεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η νέα φορολογική κλίμακα.

H νέα παρακράτηση φόρου προκύπτει από τη μείωση της έκπτωσης φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 2.100 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2015 σε 1.900 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, 1.950 για όσους έχουν ένα παιδί και 2.000 για όσους έχουν δυο παιδιά.

Παραμένει στις 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά ενώ η έκπτωση φόρου δίνεται και στους δυο συζύγους στις περιπτώσεις έγγαμων ζευγαριών ή μερών συμφώνου συμβίωσης.

 Τι λέει το υπουργείο Εργασίας για την κατάργση του ΕΚΑΣ

«Oι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν, βάσει του Ν. 4387/2016» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας. Τονίζει, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ότι με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα λαμβάνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ όλοι οι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης.

Πότε θα πληρωθούν οι επικουρικές

Τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό το μήνα το νέο σύστημα πληρωμής, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και της υπ’ αριθ. οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίστηκε ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου 2016.