X

Παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα

Αλλάζει το καθεστώς νομικής προστασίας. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Το σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Αλλαγές στο καθεστώς νομικής προστασίας και παροχή νομικής βοήθειας σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Δικαιούχοι είναι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι,  άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά και  άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η νομική βοήθεια καλύπτει υποθέσεις  ιδιωτικού, δημοσίου και ποινικού δικαίου ενώπιον δικαστηρίων οποιουδήποτε βαθμού και δικαιοδοσίας καθώς και ενώπιον ανακριτικών και προανακριτικών αρχών μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον, παρέχεται στη διαδικασία της συμβιβαστικής επέμβασης του Ειρηνοδίκη της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής (άρθρο 308Β Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος και συμπεριλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών με σκοπό τη διευθέτηση της διαφοράς πριν αυτή εισαχθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Η παροχή νομικής βοήθειας καλύπτει όχι μόνον Έλληνες πολίτες, αλλά  και στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως  και στους χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους, αλλά και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι      

Τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αιτούντες είναι τα εξής:

1) Το μέσο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει:

α) για άγαμο το ποσό των 6.000 ευρώ,

β) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης το ποσό των 7.000 ευρώ,

γ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό των 8.000 ευρώ,

δ) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με δύο προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 9.000 ευρώ,

ε) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή άγαμο με περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 10.000 ευρώ, και

2) οι αιτούντες να  έχουν κατά το τελευταίο φορολογικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το τριπλάσιο των ανωτέρω ορίων.

Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή διένεξη.

Αν υπάρχουν καταθέσεις του αιτούντος ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, σε Τράπεζες (και του εξωτερικού), συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των εν λόγω ορίων.

Ανεξάρτητα από τις εισοδηματικές προϋποθέσεις δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι επίσης όσοι:

α) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους είναι άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες,

β) πάσχουν από:

1) ασθένεια ιδιαίτερης σοβαρότητας, γεγονός που θα πρέπει να προκύπτει από σχετικές γνωματεύσεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας 

2) αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 67%, γεγονός που θα πρέπει να προκύπτει από σχετική γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, και εξαιτίας τους απαιτείται τακτική ή συνεχιζόμενη θεραπεία για μακρό χρόνο, ώστε αφαιρουμένων των σχετικών δαπανών να απομένουν κατ' έτος εισοδήματα ίσα ή μικρότερα προς αυτά.