X

Καρέ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 στο κεντρικό Αιγαίο

Την προσφιλή στρατηγική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο κεντρικό Αιγαίο έθεσε σε εφαρμογή μετά από ένα διάστημα ηρεμίας η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Την ώρα που τα βλέμματα αλλά και η συμπαράσταση της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένη προς την Τουρκία, που συγκλονίζεται από το τρομοκρατικό αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, η Άγκυρα επέλεξε να "σπάσει" το άτυπο μορατόριουμ για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που είχε συνομολογηθεί με τις διαδοχικές επαφές στο ανώτερο επίπεδο, αποκορύφωμα των οποίων αποτέλεσε η επίσκεψη στην γείτονα του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, αντιπτέραρχου Χρήστου Βαίτση στις αρχές του μήνα, που ήταν και η πρώτη έλληνα αρχηγού ΓΕΑ.

Νωρίς το απόγευμα, δυο σχηματισμοί συνολικά οκτώ τουρκικών μαχητικών, τέσσερα εκ των οποίων οπλισμένα προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών. Ειδικότερα πραγματοποίησαν συνολικά είκοσι παραβιάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις εξελίχθηκαν σε υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι που ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας η τουρκική προκλητικότητα με το καρέ των υπερπτήσεων είχε την εξής ακολουθία:

- 4αδα τουρκικών F-4 άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι την 16:57 στα 2.900 πόδια

- ζεύγος τουρκικών μαχητικών α/φ F-16 άνωθεν ν. Μακρονήσι και ν. Ανθρωποφάγοι την 16:58 στα 17.000 πόδια

- ζεύγος τουρκικών μαχητικών α/φ F-16 άνωθεν ν. Αγαθονήσι την 17:01 στα 20.000 πόδια

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.