X

ΠΑΣΟΚ: Ο νέος εκλογικός νόμος είναι “καρικατούρα”

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο, καθώς αντιδρά σε συγκεκριμένες προβλέψεις. Τι δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι ο εκλογικός νόμος, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, «έτσι όπως είναι τώρα , αποτελεί καρικατούρα και δεν τον ψηφίζουμε».

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε μάλιστα 5 προτάσεις ως βάση διαλόγου με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της διατήρησης μικρού μπόνους 25- 30 εδρών στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%,  κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ψήφο στα 17 καθώς και ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

 «Καλούμε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης  αποσπασματικών διατάξεων που  είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης  αποδοχής .

Επίσης καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια  να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχε διαφανεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο με απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και διατήρηση του κοινοβουλευτικού ορίου 3%, με το σκεπτικό ότι αυτές οι πρόνοιες υπήρχαν εν πολλοίς στην πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που είχε καταθέσει το κόμμα επί προεδρίας Βενιζέλου.

Έλεγαν μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα ότι «ο Τσίπρας ήρθε στις θέσεις μας και όχι εμείς στις δικές του».  Τα δεδομένα όμως ανατράπηκαν καθώς στο εσωτερικό του κόμματος υπήρξε μουρμούρα για την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.