X

Έντεκα μνηστήρες για 4 άδειες εν μέσω “πυρών”

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των φακέλων με τις υποψηφιότητες. Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο ΣτΕ οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών.

Ant1news

Σε ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» έχει εξελιχθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών Σταθμών, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση και την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι έρχεται ένα υγιές τηλεοπτικό τοπίο και το ΣτΕ να στέλνει τα δικά του μηνύματα. 

Χθες, κατατέθηκαν 11 φάκελοι υποψηφιότητας για την χορήγηση τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition). 

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία καταγραφής από την ειδική Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, των φακέλων των υποψηφίων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήδη, έχει ξεκινήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου των έντεκα φακέλων, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΕΕ, παρά το μεγάλο πλήθος των υποψηφίων και των ανάλογων εγγράφων που έχουν κατατεθεί, η διαδικασία ελέγχου των υποψηφιοτήτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης των αποφάσεων της Κυβέρνησης για τους όρους του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν μια πολύωρη και εξαντλητική διαδικασία. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών τόσο των τηλεοπτικών σταθμών όσο και του Δημοσίου ανέπτυξαν με κάθε λεπτομέρεια τα επιχειρήματά τους, αναφορικά με τις 23 συνολικά προσφυγές. 

Ηχηρό μήνυμα από τον πρόεδρο του ΣτΕ

Ηχηρό ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου προς όλες τις κατευθύνσεις  ο οποίος πριν την έναρξη της συζήτησης επεσήμανε ότι οι δικαστές δεν καθοδηγούνται δεν επηρεάζονται ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις και ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών υποστήριξαν ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική η παράκαμψη του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, ενώ τόνισαν ότι είναι εσφαλμένος ο περιορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών στις τέσσερις που έχει  αποφασίσει η Κυβέρνηση.

Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αυθαίρετος ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης στα 3 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός αλλά με συνθήκες νομιμότητας και η Κυβέρνηση βιάστηκε να κάνει τον διαγωνισμό με αυτούς τους όρους.

 

Η πλευρά του δημοσίου υποστήριξε ότι τα κανάλια λειτουργούν παράνομα καθώς έχουν λήξει οι άδειες και πως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν κατέστη δυνατόν να συγκροτηθεί σε σώμα από τα κόμματα της Βουλής. Κατέληξαν ότι η τιμή εκκίνησης είναι ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού.

Η απόφαση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, πάντως σίγουρα όχι πριν από τις 20 Ιουλίου, καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής των υπομνημάτων των δύο πλευρών. 

Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ

Εν τω μεταξύ, σε νέα ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, αναλύει την Επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου και εξηγεί σημείο προς σημείο την επιστολή. 

Τι περιλαμβάνει η επιστολή του Επιτρόπου Oettinger :

-          Η Κυβέρνηση προσπαθεί η χειραγωγήσει την ΕΕΤΤ

-          Η ΕΡΤ δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς

-          Το Κράτος έχει εκχωρήσει στην Digea την εκμετάλλευση 4 πολυπλεκτών

-          Δεν μπορεί να αφαιρεθεί πολυπλέκτης εάν πρώτα δεν αδειοδοτήσει έναν αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων

-          Η Digea με τους 4 πολυπλέκτες μπορεί να μεταδίδει είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς HD είτε 32 SD 

 

Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι καταστρατηγείται η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραβιάζονται οι αρχές του ανταγωνισμού. 

Σε άλλο σημείο της επιστολής της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών αναλύεται το πως σχετίζεται η επιστολή του Επιτρόπου με τον Διαγωνισμό, αυτό καθ΄αυτό. 

Πώς σχετίζεται η επιστολή του Επιτρόπου με τον Διαγωνισμό 

-          Δεν πρέπει να υποκαθιστά το Κράτος τις Ανεξάρτητες Αρχές

-          Ο υπουργός δεν μπορεί να έχει την αρμοδι9ότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας

-          Το Κράτος πρέπει να δώσει τόσες άδειες για πλήρη αξιοποιήσει του φάσματος

-          Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων

 

«Η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις ζητάει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.  

Η Κυβέρνηση σήμερα επανήλθε στο θέμα των αδειοδοτήσεων, και η ΝΔ έδωσε σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις αυτές. 

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι: Καμία διαπλοκή! Ούτε παλιά, ούτε νέα. Μόνος σκοπός μας είναι η ελεύθερη, απρόσκοπτη και αχειραγώγητη ενημέρωση των πολιτών. Αυτό είναι για μας καθήκον Δημοκρατίας», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανακοίνωσή του.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση 

Μέσα σε αυτήν την οξεία πολιτική αντιπαράθεση, οι ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας, έρχονται «βροχή» από την αντιπολίτευση. 

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν 50 βουλευτές της ΝΔ προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Μεταφορών για «τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι, από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο νόμος για την αδειοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αντίθεσής του με το Ενωσιακό Δίκαιο, τόσο ως προς τη χωρητικότητα του φάσματος, όσο και ως προς τις ρυθμίσεις που αφορούν τη Digea. 

 

Το σχόλιο του ΚΚΕ 

"Καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ανακαλύπτουν ένα νέο θέμα αντιπαράθεσης κι αποπροσανατολισμού για να κρύψουν από τη μια τη στρατηγική τους ταύτιση και τις κοινές ευθύνες τους στο «Γολγοθά» που βιώνει ο ελληνικός λαός" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του σχετικά με το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Το Ποτάμι: Οι κυβερνώντες θέλουν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση

O εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε:

«Οι κυβερνώντες φαίνεται πως έχουν κατά νου αυτά που ισχύουν σε άλλα καθεστώτα και όχι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι' αυτό νιώθουν αλλεργία για τις Ανεξάρτητες Αρχές, θέλουν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση και να στήσουν το καθεστώς νέας διαπλοκής.

Η Κομισιόν στην επιστολή της επισημαίνει αυτά που έχουμε τονίσει ως Ποτάμι εδώ και καιρό. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να εγκαταλείψει τα αυταρχικής έμπνευσης σχέδιά της».