X

Πέφτει… βαρύς ο ΦΠΑ στην Ελλάδα

Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε βασικά προϊόντα είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε παραδείγματα...

Ant1news

Της Φωτεινής Νάσσου

Υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε βασικά προϊόντα που χρειάζονται καθημερινά τα νοικοκυριά. Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σε δείγμα 20 προϊόντων.

Την ώρα που στην Ελλάδα ο ΦΠΑ φτάνει έως και 24% στην Αγγλία κυμαίνεται από 0%, 5%, και 20%, στη Γαλλία είναι της τάξης του 10% και 5,5%, ενώ στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι στο 10% και 4%. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος ΦΠΑ σε ένα καλάθι σουπερμάρκετ 20 προϊόντων αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το 17,3%, όταν στην Ισπανία είναι στο 11,2%, στη Γαλλία στο 9,1% και στη Βρετανία στο 7,8%.

Ενδεικτικά ένα πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς ΦΠΑ στην Ελλάδα κοστίζει 1,33 ευρώ και στη Γαλλία 1,44 ευρώ, ενώ προσθέτοντας τον ΦΠΑ στην Ελλάδα κοστίζει 1,65 και στη Γαλλία 1,52 ευρώ. Αντίστοιχα ένα λίτρο σπορέλαιο στην Ελλάδα χωρίς ΦΠΑ κοστίζει 2,15 ευρώ και με ΦΠΑ 2,67 ευρώ, ενώ στη Βρετανία χωρίς ΦΠΑ 2,13 ευρώ και με ΦΠΑ η τιμή παραμένει στα 2,13 ευρώ, καθώς ο φόρος είναι μηδενικός.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών  δείχνει ότι και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 9% η Ισπανία, 35% η Γαλλία και 33% η Αγγλία . Όμως η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ.