X

Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ απαντούν για το “Plan X”

Με άρθρο τους ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο οικονομολόγος απαντούν στις σφοδρές επικρίσεις για το PlanX. Πώς σχολιάζουν ΝΔ και Ποτάμι

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Το γάντι στις σφοδρές επικρίσεις των πάλαι ποτέ συντρόφων τους σήκωσαν Γιάνης Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Με κοινό άρθρο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπεραμύνονται του "Σχεδίου Χ", αντικρούοντας και τις κατηγορίες των κομμάτων, υπενθυμίζοντας ότι εκπονήθηκε με εντολή Τσίπρα.

«Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια. Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-2014, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται» αναφέρουν. 

Τα βέλη της στον πρωθυπουργό έστρεψε η Νέα Δημοκρατία ζητώντας απαντήσεις με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

“Μετά και τη σημερινή παραδοχή Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ ενισχύεται η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και στη φτωχοποίηση. Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Γιώργο Χουλιαράκη -με αφορμή την τελευταία ομιλία του στη βουλή- εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αυτά σχεδίαζαν και αντι να απολογηθούν, λένε τώρα “ποιός ήταν ο Γκάλμπρειθ”. Το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση τους...Να γίνει η εξεταστική. Αλλά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν δεν θα γυρίσουν πίσω, η αλήθεια δεν θα μαθευτεί και δεν θα αποδοθούν σωστά οι ευθύνες» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης στην «Αξία».

Στις 26 Ιουλίου αναμένεται να συζητήσει στη βουλή το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική, μαζί με την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική της ομάδα-με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη-για το «Plan Χ».