X

Χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι

Διατάξεις “σοκ”  περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Ποιοι χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Διατάξεις «βόμβα» για τους φορολογουμένους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα καπνικά προϊόντα, αφού μεταξύ  άλλων προβλέπει ότι χάνουν την έκπτωση του 50 ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Ειδικότερα, χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακίνητων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ και πάνω, ενώ την χάνουν κατά 100% όσοι έχουν ετήσιους τόκους 600 ευρώ και άνω.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα δημοσιοποιείται λίστα οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ, όπως δηλαδή ισχύει και για την εφορία.

Με άλλη ρύθμιση «εγκεφαλικό» θα πιάσει τους υπάλληλους των ελεγκτικών μηχανισμών αφού προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο.

Τα πρόστιμα αυξάνονται σε 200.000 ανά παράβαση εφόσον «σπάνε» το απόρρητο οι υπ. Ανάδοχων εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορία έρχονται αλλαγές για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό.  Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας για να υπολογιστούν τα τέλη θα λαμβάνεται η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα στην χώρα της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα .