X

Εντολή Τσίπρα για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

Επικοινωνία Τσίπρα-Παρασκευόπουλου για κατ΄απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση. Διατάχθηκε και διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ant1news


Κυβερνητική πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens. O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε την Τετάρτη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα, Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης. 

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση 

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον, της δίκης της Siemens. 

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου. Η έρευνα ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη. 

Στην αντεπίθεση η εισαγγελία Εφετών 

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, επιμένει ότι δεν ευθύνεται για το ζήτημα της ελλιπούς μετάφρασης του βουλεύματος και πέρασε στην αντεπίθεση κατά της μεταφραστικής υπηρεσίας. 

Κύκλοι της Εισαγγελίας έλεγαν πως "δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την  μεταφραστική υπηρεσία. Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει». 

Ως προς την έναρξη της δίκης τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς να υπάρχει μεταφρασμένο, παρά μόνο ένα μικρό τμήμα του βουλεύματος εξηγούν ότι «Οι επιδόσεις των κλήσεων έπρεπε να γίνουν έγκαιρα για να ανακοπούν οι παραγραφές» και  «υπήρχε η βεβαιότητα πως η ένσταση για τη μη μετάφραση του συνόλου του βουλεύματος θα απορριπτόταν από το δικαστήριο, καθώς αντίστοιχη ένσταση είχε απορριφθεί προγενέστερα από τον Άρειο Πάγο, ενώ υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις. 

Την Τρίτη, όμως, οι δικαστές είχαν αντίθετη άποψη, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική κατηγορία και ανέβαλαν τη δίκη επ’ αόριστον, έως ότου μεταφραστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ολόκληρο το βούλευμα. 

Στον «αέρα» και η δίκη Μαντέλη 

Ακόμα μία δίκη που σχετίζεται με τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS βρίσκεται στον αέρα. Πρόκειται για τη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος φέρεται να πήρε ως «δώρο» από τον γερμανικό κολοσσό 450 χιλιάδες μάρκα. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου απεβίωσε, δεν είχαν οριστεί αναπληρωματικά μέλη και έτσι, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και αυτή η δίκη αναβάλλεται επ’ αόριστον.