X

Προς σιωπηρή παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Λήγει σήμερα η προθεσμία. Σκέψεις στο ΥΠΟΙΚ το σύστημα να παραμείνει ανοικτό μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τροχάδην για ΕΝΦΙΑ.

Ant1news

Λήγει σήμερα το βράδυ η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οπότε και απομένουν να υποβληθούν οι τελευταίες δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών- επισήμως τουλάχιστον- δεν θα ανακοινώσει κάποια νέα παράταση. Ωστόσο το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό και θα δέχεται δηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα τα ξημερώματα, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η μόνη περίπτωση να δοθεί κάποια μικρή παράταση, σχετίζεται με το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ώρες. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της ομαλά, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα από πλευράς του Taxis. 

Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, την Πέμπτη 14.6.2016, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 164.000 φορολογικές δηλώσεις, σημειώνοντας έτσι αριθμό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά. Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι 5.900.000 και ξεπερνάει το 95% από το σύνολο των 6.000.000 φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν για το 2016.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επείγεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και δεν επιθυμεί να παρατείνει περαιτέρω τη σχετική προθεσμία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου.

Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος στόχος επιτευχθεί οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε μήνες για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εάν η επεξεργασία του ΕΝΦΙΑ ολοκληρωθεί τον Αύγουστο τότε οι υπόχρεοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τέσσερις ίσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

-Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.