X

Απόσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Τι απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 για τους οκτώ που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ant1news

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να τοποθετηθεί για το αίτημα ασύλου που κατατέθηκε προς την Ελλάδα από οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική  χώρα.

Σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσας, να σχολιάσουν την  περίπλοκη υπόθεση  και με την επισήμανση  ότι η Αθήνα έχει περιέλθει σε μια  δύσκολη διπλωματικά θέση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε γραπτή του απάντηση: “Σας παραπέμπουμε στην ελληνική και τουρκική κυβέρνηση για να τοποθετηθούν γι΄αυτό το θέμα».

H  προσεκτική στάση της αμερικανικής διπλωματίας για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα εκπορεύεται από το γεγονός ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον –Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας των υπαινιγμών και των δημόσιων δηλώσεων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης  ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα και το γεγονότος  ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ζητήσει την έκδοση του ιεροκήρυκα,  Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτός.