X

Αντιπαράθεση στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Το απόγευμα κορυφώνεται η κόντρα. Το βράδυ η ψηφοφορία. Μπήκε τέλος στο όνειρο των 200. Λεπτή η ισορροπία μιας ψήφου μέχρι τον στόχο των 180.

Ant1news

Σε συγκρουσιακό κλίμα συζητούν από προχθές κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον εκλογικό νόμο. Το ίδιο κλίμα αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα το απόγευμα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, απόψε με την ονομαστική ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης. Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτή δεν αναμένεται να  έχει τόσο έντονο ενδιαφέρον, όσο είχε την προηγούμενη περίοδο αφού πλέον αποτελεί όνειρο της κυβέρνησης η συμπλήρωση του αριθμού των 200 ψήφων (αφού και η Χρυσή Αυγή αποχώρησε από τη ψηφοφορία) που όπως προβλέπει το Σύνταγμα, απαιτούνται, για να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως αρχικά ήθελε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή σε άσκηση πίεσης προχωρά η κυβέρνηση τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς Το Ποτάμι με στόχο να αλλάξουν στάση στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.

Πλέον αυτό που επιδιώκει το Μαξίμου είναι οι 180 ψήφοι, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη συνταγματική κατοχύρωση τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, στη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόταση της κυβέρνησης συγκεντρώνει τις ψήφους 179 βουλευτών, των 144 του ΣΥΡΙΖΑ, των 9 των ΑΝΕΛ, των 9 της Ένωσης Κεντρώων και οι 15 του ΚΚΕ θα ψηφίσουν τα άρθρα για κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17. Δύο ακόμα ψήφοι θα προέλθουν από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με την ομιλία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Τα προσχήματα τελείωσαν!

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος. Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας πως «τα προσχήματα τελείωσαν».

«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη», υποστηρίζουν.

Δένδιας: Είναι ένας κακός νόμος αυτός

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί καν να προσεγγίσει τον στόχο των 200 ψήφων, ώστε να ισχύσει αμέσως ο εκλογικός νόμος. Κατά συνέπεια υφίσταται μία ήττα. Είναι ένας κακός νόμος αυτός. Μέσα από τις πολιτικές δυνάμεις που είναι εναντίον του, θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαχείριση».

Γεννηματά: Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Αρνούνται πεισματικά τον διάλογο. Δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο. Κόντρα στην θέληση των πολιτών για εθνική συνεννόηση, επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός επικαλούμενος την απλή αναλογική ναρκοθετεί την διακυβέρνηση της χώρας ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την εμμονή στο bonus των 50 εδρών αρνείται την αναλογικότητα και την ισοδυναμία της ψήφου των πολιτών. «Κάνουν λάθος βέβαια αν νομίζουν πως ο καθένας για λογαριασμό του θα σημαδέψει τα χαρτιά των πολιτικών εξελίξεων. Έχουν γνώση οι φύλακες- πολίτες και θα τους κλείσουν τον δρόμο» τόνισε η κ. Γεννηματά και επανέλαβε και προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ, την πρόσκληση -πρόκληση για πάγωμα της διαδικασίας και συζήτηση από μηδενική βάση για κοινής αποδοχής εκλογικό νόμο. «Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ είναι ολοκληρωμένη και αξιόπιστη. Είναι εδώ και δείχνει το δρόμο», κατέληξε.

Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά στις επόμενες εκλογές

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση ότι φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο “για να πέσει στα μαλακά”, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις ως «όχημα δόλιου καιροσκοπισμού, χωρίς ορίζοντα για τη χώρα» και στρέφοντας τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης είπε ότι οι προτάσεις της δεν δείχνουν θεσμική ευαισθησία και συνέπεια, αλλά απελπισμένη προσπάθεια να  εκτρέψει  τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνιστά παραδοχή ήττας και μάλιστα, αμετάκλητης και έκανε λόγο για ευτελισμό της Κυβέρνησης που συναλλάσσεται με όποιον βρει μπροστά της, «από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές».

Θεοχαρόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανταγωνίζονται σε σκοπιμότητες και τακτικισμούς

Έντονα επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή στάσης στον εκλογικό νόμο, ήταν στην ομιλία του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανταγωνίζονται σε σκοπιμότητες και τακτικισμούς με αφορμή τον εκλογικό νόμο. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να μην υιοθετήσεις τη λογική αυτή είναι να μείνεις σταθερός στη δική σου θέση» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «μόνον έτσι αντιμετωπίζεται ο δεξιός και ο αριστερός λαϊκισμός».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θύμισε την πρόταση που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το μπόνους των 50 εδρών, την κατάργηση του οποίου δεν θα υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Άσκησε πάντως, κριτική και στην κυβέρνηση γιατί δεν παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και δεν προχωρά σε κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ

Έντονη κριτική στη Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά άσκησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος καταλόγισε στη "συντηρητική παράταξη" ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και αναφέρθηκε στο "τριφασικό εκλογικό σύστημα" το οποίο είχε εφαρμόσει η ΕΡΕ το 1956 με αποτέλεσμα, ενώ είχε το 47% των ψήφων να καταλάβει το 55% των εδρών. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κεντροαριστερά για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με τη συμπαράταξη, με συντηρητική παράταξη, παρά το ότι είχε καταθέσει ανάλογο σχέδιο νόμου λίγους μήνες πριν, και ενώ όπως είπε, το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου μετά τα 17 έτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η γενικότερη τάση στην Ευρώπη, είναι υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας και ότι ανάλογη ήταν και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. "Η επιλογή του εκλογικού συστήματος είναι επιλογή για το τι είδους εκλογικό σύστημα θέλουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό; Εμείς θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ" κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.