X

Στα Ολυμπιακά Αθλήματα η κονταρομαχία; (Βίντεο)

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, Βρετανοί έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να συμπεριλάβουν το δημοφιλές μεσαιωνικό σπορ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ant1news

Μπορεί στο άκουσμά της η λέξη «κονταρομαχία» να παραπέμπει στην εποχή του Μεσαίωνα, ωστόσο εν έτει 2016 Βρετανοί διεξάγουν εκστρατεία για να συμπεριληφθεί το δημοφιλές ιπποτικό αγώνισμα στον κατάλογο των επίσημων Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Επιτροπή της οργάνωσης για την προάσπιση της Αγγλικής πολιτιστικής κληρονομιάς (English Heritage) διοργανώνει καμπάνια στο διαδίκτυο για τη συγκέντρωση υπογραφών και, όπως δηλώνει εκπρόσωπός της στον βρετανικό Τύπο, θα μπορούσε να προστεθεί στα αγωνίσματα ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Είμαστε απολύτως σοβαροί», δήλωσε η Λούσι Χάτσινγκς. «Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα και αξίζει μία θέση στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Όπως γράφει ο Guardian, η Χάτσινγκς επεσήμανε πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχεδιάζει να επιτρέψει στην εκάστοτε διοργανώτρια χώρα των Αγώνων να συμπεριλάβει πρόσθετα αθλήματα.

«Εάν για παράδειγμα, προτείνεται να συμπεριληφθεί π.χ. το skateboarding, τότε και η κονταρομαχία θα είχε πιθανότητες να προστεθεί στο πρόγραμμα», σημειώνει η Χάτσινγκς.

 

Η κονταρομαχία ήταν γνωστή ήδη από τον 9ο αιώνα αλλά πήρε μεγαλύτερη έκταση τον 11ο αιώνα. Στόχος ήταν η κατάρριψη του αντίπαλου από το άλογό του και γενικά ήταν ένα ριψοκίνδυνο σπορ που συχνά κατέληγε σε σοβαρούς τραυματισμούς ακόμη και στο θάνατο διαγωνιζομένων.

Τον 16ο αιώνα, στη διάρκεια μίας κονταρομαχίας σκοτώθηκε ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας κι από τότε άρχισε να εγκαταλείπεται σιγά-σιγά το ριψοκίνδυνο αυτό άθλημα για χάρη του ιππόδρομου.