X

Ποιοι γλιτώνουν τα “τσουχτερά” πρόστιμα για τις αποδείξεις

Στην αυστηροποίηση των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, κάποιοι μένουν στο "απυρόβλητο".

Ant1news

Μερική επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο καθεστώς επιβολής προστίμων που επιχειρεί να νομοθετήσει είναι αυστηρότερο σε σχέση με το ισχύον σήμερα, αλλά πολύ πιο χαλαρό από αυτό που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Με την τροπολογία, που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, θεσπίζονται ελάχιστα όρια προστίμων 250-500 ευρώ για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης αποδείξεων ή τιμολογίων που διαπιστώνονται ανά φορολογικό έλεγχο.

Προβλέπεται επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 100%-300% σε περιπτώσεις υποτροπών.

Ωστόσο, στο "απυρόβλητο" εξακολουθούν να παραμένουν όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αλλά και μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.

Ακόμα και εάν εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις, οι φοροελεγκτές δεν θα τους επιβάλλουν κανένα πρόστιμο και απλώς θα καταγράφουν την παράβαση.