X

Στην Αθήνα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Παραμένουν υπό αστυνομική επιτήρηση. Επιμένει για την έκδοση τους ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Τι "απαντά" ο Δημήτρης Βίτσας.

Ant1news

Στην Αθήνα και πιό συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού έχουν μεταφερθεί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα, προσγειώθηκαν μ ελικόπερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η μεταγωγή τους στην πρωτεύουσα αποφασίστηκε μετά την καταδίκη τους σε δυο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.

Το πρωί της Παρασκευής, εκ των υστέρων και αφού είχε ξεκινήσει το ταξίδι των "8" για την Αθήνα, ενημερώθηκαν και οι συνήγοροι τους για την μεταγωγή στην Αθήνα, η οποία αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς θεωρήθηκε προτιμότερο απο τις αρχές να μην παραμείνουν στην Καβάλα, αλλά να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν υπό την επιτήρηση αστυνομικών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την έκδοση ασύλου. Εάν, δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία τότε οι "8 της Αλεξανδρούπολης" θα έπρεπε το συντομότερο να απελαθούν από τη χώρα.

Επιμένει για την έκδοση τους η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πολιτικό άσυλο, ενώ ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν, να συμπεριφερθούν δίκαια και να στείλουν τους "προδότες", όπως τους χαρακτήρισε, πίσω στην Τουρκία. 

Απο την ελληνική πλευρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον BHMA FΜ τόνισε ότι «θα πρέπει να ισχύσει το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές και το εσωτερικό μας δίκαιο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες είναι και με έναν τρόπο ορισμένες σχετικά με την χρονική τους διάρκεια. Βεβαίως δεν μπορεί κανείς ποτέ, ούτε να πιέσει τη δικαστική εξουσία, να τα κάνει μέσα σε συγκεκριμένα όρια,  πρέπει να τα κάνει μέσα στα όρια που θέτει η ίδια και το δίκαιο».