X

Αλεξιάδης: Έως τέλος Ιουλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ant1news

Εντός του Ιουλίου θα αναρτηθούν στο TAXISnet,  για σχεδόν 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, στα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρέπει να καταβληθούν για το 2016.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν κατά 99,9% εντός του τρέχοντος μηνός, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Συνεπώς, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο, οι νέες πολύπλοκες μεταβλητές στον υπολογισμό του φόρου, μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες , ενώ ο φόβος ενός καλοκαιρινού φορο – σοκ είναι ιδιαίτερα αυξημένος για όσους έχουν αγροτεμάχια, στα οποία θα επιβληθεί για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος.

Ποιοι χάνουν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Σίγουροι χαμένοι από τον φετινό ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 650.000 ιδιοκτήτες. Εξ αυτών οι 350.000 έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ, όσο είναι και το νέο αφορολόγητο, που ήταν πέρυσι 300.000.

Φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν επίσης : Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και οικισμών λόγω διπλής αύξησης συντελεστών, ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους οποίους καταργείται η έκπτωση φόρου 20 τοις εκατό, και ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που χάνουν εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές αν έχουν εισοδήματα από τόκους έως και 600 ευρώ.

Κάποιοι τυχεροί θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝ.ΦΙΑ, σε περιοχές όπου η μείωση της αντικειμενικής αξίας επιφέρει και μείωση του συντελεστή.

Μέχρι τις 29 Ιουλίου παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών στο Ε9 για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ .