X

Μεγάλη φωτιά στη Χίο (βίντεο)

"Επέστρεψε", μετά απο 4 χρόνια, ο πύρινος εφιάλτης στη νότια Χίο. Εκκενώθηκαν οικισμοί, απειλήθηκαν σπίτια. Σε εφαρμογή του σχεδίου "Δευκαλίων".

Ant1news

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Βέσσα της νότιας Χίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι έντρομοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Τα σπίτια τους εγκατέλειψαν και οι κάτοικοι στους οικισμούς Μεστά και Λιθί.

Στάχτη έχουν γίνει καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι μαστιιχοπαραγωγοί βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Το καλαικαίρι του 2012 πυρκαγιά κατέστρεψε στην ίδια περιοχή πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Επι τόπου βρίσκονται 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ  οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 4 αεροσκάφη και  6 ελικόπτερα, 11 άτομα πεζοπόρο και 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 72 στρατιώτες.

Στις 13:56 απογειώθηκε για την Χίο, από την 112 Πτέρυγα Μάχης, στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με 30 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (από 10 από Πολεμική Αεροπορία, Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό) και με 20 πυροσβέστες.

Η μεταφορά του εν λόγω προσωπικού στην Χίο γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων», που προβλέπει την έκτακτη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων προς ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας κτλ.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και κάτοικοι.

 

Στο νησί έπνεαν ισχυροί άνεμοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων.

 

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: 

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

Στο μεταξύ, υπο έλεγχο τέθηκαν τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακης σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Το μεγαλύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου, δύο ώρες μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει από το απόγευμα. Ή νέα πυρκαγιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο με 17 οχήματα και 40 άνδρες, δύο πεζοπόρα τμήματα αλλα και τους κατοίκους του χωριού. Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Εξάλλου στις 2 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά στους Στόλους του δήμου Γόρτυνας που σβήστηκε αργότερα με την επέμβαση πέντε ανδρών της Πυροσβεστικης που έσπευσαν με δυο οχήματα.

Λίγο αργότερα, νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Σμάρι του δήμου Μινωα Πεδιάδας, όπου έσπευσαν τρία οχήματα με έξι άνδρες κι ένα πεζοπόρο τμήμα που έθεσαν την φωτιά υπό μερικό έλεγχο

Τέλος, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, μιά ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε στο Ασήμι όπου επιχείρησαν δύο οχήματα με πέντε άνδρες και αργότερα κατάφεραν να τη σβήσουν.