X

Διορία πέντε ημερών για πληρωμή φόρων 1,2 δις

Εως το τέλος της εβδομάδας η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τι ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ για τα αγροτεμάχια και τον ΕΝΦΙΑ, που θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις.

Ant1news

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος  μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά περίπτωση.

Σχεδόν 2.290.000 φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά, θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά φόρο 3,647 δισ. ευρώ  σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη, περίπου 1,2 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, δεν υπάρχει όφελος καθώς η έκπτωση φόρου 1,5% τα προηγούμενα χρόνια και 2% πέρυσι, έχει ήδη καταργηθεί.

Πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να «σπάσουν» την οφειλή σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών και γι αυτό το λόγο σπεύδουν στις τράπεζες για τη διαδικασία της ρύθμισης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών "τα αργοτεμάχια δεν υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους". Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι από το τέλος Αυγούστου.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έως το τέλος του έτους συνολικά 29 δισ. ευρώ μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.