X

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος (βίντεο)

Δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, τρία χωριά έχουν εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 90% των μαστιχόδεντρων.

Ant1news

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Χίος εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στη νότια πλευρά του νησιού.

Τρία χωριά, το Λιθί, η Μεστά και η Ελάτα έχουν εκκενωθεί εξαιτίας των πυκνών καπνών που έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ έχουν καεί και δύο σπίτια.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα πήρε διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως 7 μποφόρ.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των περιοχών Ελάτας, Λιθίου και Βέσσας, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 90% των μαστιχόδεντρων. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

 

Στην εναέρια μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν το πρωί 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, που έσπευσαν από την Αθήνα, ενώ με Σινούκ μεταφέρθηκαν επιπλέον ομάδες πυροσβεστών για να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις.

Το μέτωπο προς Πυργί βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη να οριοθετήσουν το μέτωπο προς Μεστά και Ολύμπους.

 

Την Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.