X

Με το μυαλό τους στην Τουρκία περνούν από συνέντευξη οι 8 στρατιωτικοί

Στην Υπηρεσία Ασύλου μεταφέρονται αύριο οι 8 αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ant1news

Αρχίζει αύριο Τετάρτη η διαδικασία των συνεντεύξεων για την αίτηση ασύλου που κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που πέρασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί προετοιμάστηκαν κατάλληλα απ’ τους δικηγόρους τους για τη διαδικασία, δηλώνοντας όμως παράλληλα την ανησυχία τους για την τύχη των οικογενειών τους που υφίστανται διώξεις από το καθεστώς.

Υπήρξαν ωστόσο και εκπλήξεις καθώς ο ένας εξ αυτών εκμυστηρεύτηκε ότι η σύζυγός του θέλει να τον χωρίσει, ενώ ο δεύτερος πως προσπάθησαν να τον επιβαρύνουν με ψεύτικα στοιχεία.

Όπως είπε η δικηγόρος του πρώτου Βασιλική Μαρινάκη η σύζυγός του, "τού ανακοίνωσε ότι θέλει διαζύγιο γιατί στην Τουρκία όλοι τον λένε εγκληματία και η ίδια φοβάται για την τύχη της και κυρίως την τύχη των παιδιών τους".

Σε ο,τι αφορά τον δεύτερο η κα Μαρινάκη ανέφερε οτι, όπως της είπε, προσπάθησαν να του «φυτέψουν» επιβαρυντικά στοιχεία χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα έγγραφο στα αγγλικά, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε μία αγγλική λέξη.

Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών πάντως δηλώνουν βέβαιοι πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο κίνδυνος βασανιστηρίων στην Τουρκία θα τους εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα.

Οι αξιωματικοί θεωρούν δεδομένη την καταδίκη τους από το καθεστώς στην περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία. Παράλληλα, δηλώνουν εξαιρετικά ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Ολυμπιακό Χωριό.

Αφού ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις θα εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική έχουν το δικαίωμα προσφυγής, οπότε και θα ακολουθηθεί νέα διαδικασία εξέτασης του αιτήματος σε δεύτερο βαθμό.