X

Αντιδράσεις για τα ταξίδια χωρίς όριο της συνοδείας του Πρωθυπουργού

Χωρίς όριο δαπανών τα έξοδα της συνοδείας ΠτΔ, Πρωθυπουργού και Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, συμπεριλαμβανόταν η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καταργείται το όριο των κρατικών δαπανών για τους συνοδούς στα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία, «εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ' έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Επίσης, ορίζεται ότι, τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πραγματικό κόστος της τροπολογίας, καθώς «εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ατόμων που συνοδεύουν τις αποστολές, συχνότητα μετακινήσεων, κ.λπ.) και θα αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η τροπολογία εισήχθη εκπρόθεσμα, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οι οποίες προκάλεσαν, με τη σειρά τους, την αντίδραση του Μαξίμου.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνέδεσαν το κατεπείγον της τροπολογίας με το αυριανό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο, όπου συνοδεία του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, θα μεταβεί για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου.

Οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιάννης Βρούτσης αντέδρασαν άμεσα μέσω twitter.

 

 

 

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, σημείωσε ότι, «δεν είναι ότι δεν σέβεται τα κόμματα, αλλά δεν σέβεται το ίδιο το Κοινοβούλιο, διότι αυτό που έγινε προ ολίγου, δηλαδή να κατατεθεί μία τροπολογία στις 15.10 η ώρα για το προσωπικό που συνοδεύει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας και τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν, είναι εντελώς απαράδεκτο. Υπάρχει κανένα επείγον ταξίδι και πρέπει να γίνει απόψε;»

Αντίδραση υπήρξε και από Το Ποτάμι, που εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο:  «Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλη την παρέα»

«Λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν. Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν: "Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου".

Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους δηλαδή. Εις υγείαν των φορολογουμένων! Ως αντιστάθμισμα βέβαια ανακοίνωσαν σήμερα επίδομα σίτισης και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους! Και έτσι θα τα έχουν καλά και με το αριστερό μέρος της συνείδησης τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ποταμιού.