X

Η Άγκυρα ανακαλεί τους Τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά

Ήδη πάνω απο 1000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τι υποστηρίζει η Αθήνα.

Ant1news

Επίσημη εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, καθώς η Άγκυρα, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακάλεσε όλους τους υπαλλήλους της που διαθέτουν “πράσινο” και “γκρι” διαβατήριο από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο από την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θεωρεί πως η εξέλιξη δεν αλλάζει το παραμικρό στη συμφωνία επαναπροωθήσεων προσφύγων/μεταναστών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, αποφασίστηκε η παραμονή των Ελλήνων παρατηρητών στα τουρκικά παράλια.

Από την νύχτα εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, μέχρι και την καταγραφή της 28ης Ιουλίου από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο (στις 08:00), συνολικά 1.035 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Από αυτούς, οι 638 αποβιβάστηκαν στην Λέσβο, 198 στην Χίο, 121 στην Κω, 45 στην Σάμο, 17 στο Καστελόριζο και 16 στην Λέρο.

Ωστόσο, η «χαλάρωση» των μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών από την τουρκική πλευρά είχε αρχίσει ήδη από τις αρχές του μήνα, δεδομένου ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου έφθασαν από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά 634 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συνολικά, στο διάστημα 1-28 Ιουλίου στην Ελλάδα έφθασαν 1.669 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.090 στην Λέσβο, 209 στην Χίο, 197 στην Κω, 88 στην Λέρο, 54 στην Σάμο, 17 στο Καστελόριζο και 14 στην Κάλυμνο.