X

Τελευταία ημέρα για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Εκπνέει σήμερα η διορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης στην εφορία για τα εισοδήματα του 2015. Από αύριο έρχονται πρόστιμα! Πώς να πληρώσετε με δόσεις.

Ant1news

Λήγει σήμερα η διορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος υπό την απειλή προστίμων.

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό καλούνται να καταβάλουν συνολικά φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι αυτοί, όμως, που δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης και εκτίθενται σε κίνδυνο κατασχέσεων από την εφορία.

Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα αποπληρωμής των φόρων σε πολλές δόσεις. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών μέσω Taxisnet. Προϋπόθεση είναι να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί ο φορολογούμενος να κάνει χειρόγραφα αίτηση στην Εφορία.

Με αυτήν τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Με τη ρύθμιση χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 8,76% ετησίως, ενώ για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την οποία υποβλήθηκε αίτηση θα πρέπει η πρώτη δόση να εξοφληθεί μέσω τραπέζης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα λύση. Η εξόφληση της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων. Στις περισσότερες τράπεζες δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 9 ή 12 δόσεις, προσφέροντας παράλληλα και δώρα από τα προγράμματα συγκέντρωσης πόντων. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμο πιστωτικό υπόλοιπο.