X

Εκκένωση οικισμών στην Λίμνη Ευβοίας εξετάζουν οι αρχές

Ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά. Έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, μία ξενοχειακή μονάδα, σπίτια και αποθήκες. Τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της.

Ant1news


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που απο το Σάββατο "κατατρώει" τα πάντα στο πέρασμα της στην βόρεια Εύβοια.

Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε το Σάββατο από την περιοχή Φαράκλα, εκτείνεται, πλέον σε 15 χιλιόμετρα, ενώ ο πυκνός καπνός εμποδίζει τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν και να προχωρήσουν σε ακριβείς ρίψεις νερού.

Ήδη εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κατούνια ενώ κάηκαν μία ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.

Οι τοπικές αρχές στην Λίμνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εκκένωση οικισμών κοντά στο σχολείο που βρίσκεται στις "άκρες" της κωμόπολης, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σημαντικά, ενώ λόγω των πυκνών καπνών η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Κάτοικοι της Λίμνης αποχώρησαν αυτοβούλως από την περιοχή

Στο λιμάνι της περιοχής έχει δέσει ήδη οχηματαγωγό, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί εκκένωση οικισμών, να συμβάλει στην επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών δια θαλάσσης, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τις περιστάσεις.



 
 

Αργά το απόγευμα, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα ήταν:

  • 6 αεροπλάνα
  • 5 ελικόπτερα
  • 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα
  • 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα
  • 30 στρατιώτες
  • 15 υδροφόρες Δήμων και ιδιωτών
  • 7 χωματουργικά μηχανήματα.

 

Αποτεφρώθηκαν  20 – 22.000 στρέμματα δασους

 
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στη βόρεια Εύβοια, νωρίτερα σήμερα.

Στις δηλώσεις του πάντως, ο κ. Αποστόλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη» την κατάσταση, επισημαίνοντας πως «αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.
 

Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter:

  


Η φωτιά στην Εύβοια έχει "πνίξει" και την Βοιωτία. Σύννεφα καπνού έχουν φτάσει στο Κάστρο. Ενδεικτική είναι η εικόνα από το Κάστρο έως το Σχηματάρι.

 


Στις φλόγες για δεύτερη ημέρα και το Ρέθυμνο

Μάχη με τις φλόγες στα νότια του νομού Ρεθύμνου εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Σαχτούρια και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 57 πυροσβέστες, 27 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων.

Η μεγάλη φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης. Κατά τον κ. Ταταράκη το πύρινο μέτωπο έχει, ήδη, καλύψει  πάνω από 25 χιλιόμετρα

 «Είμαστε σε ύφεση και όχι έλεγχο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης της Π.Υ Γιάννης Μαραγκάκης ο οποίος τόνισε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι όπως είπε:

Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν λόγω των ανέμων τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις.

Αστυνομία και λιμενικό κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν από γης και θάλασσα, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης και επισήμανε ότι κατά τις εκκενώσεις Αγίου Παύλου και 'Αι Γιάννη οι υπηρεσίες συνάντησαν πολλές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για αύριο Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)