X

Δεύτερη νύχτα αγωνίας στη φλεγόμενη βόρεια Εύβοια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά. Έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, μία ξενοδοχειακή μονάδα, σπίτια και αποθήκες. Τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της.

Ant1news


Στάχτη και αποκαΐδια αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη βόρεια Εύβοια από το Σάββατο.

Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα, εκτείνεται, πλέον σε 15 χιλιόμετρα. Ήδη εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας και ο οικισμός Κατούνια ενώ κάηκαν μία ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.

Οι τοπικές αρχές στη Λίμνη έχουν προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τις  "άκρες" της κωμόπολης. Κάτοικοι της Λίμνης έχουν, ήδη, αποχωρήσει αυτοβούλως από την περιοχή.

Στο λιμάνι της περιοχής έχει δέσει και οχηματαγωγό, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί να συμβάλει στην επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών δια θαλάσσης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας «με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει». 

Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές, αλλά και ότι οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.



 

Έως τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα:

•9 αεροπλάνα

•7 ελικόπτερα

•140 πυροσβέστες με 58 οχήματα

•74 άτομα πεζοπόρο τμήμα

•30 στρατιώτες

•27 υδροφόρες Δήμων και ιδιωτών

•7 χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται προοδευτικά  με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς που αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα από τη Λίμνη μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στη Φαράκλα. 

Αποτεφρώθηκαν  20 – 22.000 στρέμματα δάσους

 
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στη βόρεια Εύβοια,.

Στις δηλώσεις του πάντως, ο κ. Αποστόλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη» την κατάσταση, επισημαίνοντας πως «αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.

Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έγραψε στο Twitter:

 

Η φωτιά στην Εύβοια "έπνιξε" και την Βοιωτία. Σύννεφα καπνού έφτασαν στο Κάστρο. Ενδεικτική είναι η εικόνα από το Κάστρο έως το Σχηματάρι.

 




Σε ύφεση η φωτιά στο Ρέθυμνο 

Σε πλήρη ύφεση είναι η φωτιά στο Ρέθυμνο, χωρίς νέα μέτωπα να προβληματίζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, με πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και τμήματα της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με το συντονιστικό περιφερειακό όργανο της Π.Υ Κρήτης. 

Εξακολουθούν να πνέουν άνεμοι στην περιοχή αλλά οι διάσπαρτες ομάδες πυρόσβεσης ελέγχουν πλήρως το σύνολο της καμένης έκτασης η οποία σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης Μαίρης Λιονή και του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πάνω από 25.000 με 30.000 στρέμματα. Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς επίσης και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός επικοινώνησαν με τον κ. Ταταράκη και δεσμεύτηκαν, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων, αποκατάσταση λειτουργίας των υποδομών και βοήθεια προς το δήμο ώστε να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες έχει να διαχειριστεί. 

Η κ. Λιονή που επικοινώνησε με τον κ. Κουρουμπλή ζήτησε την άμεση συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για αύριο Δευτέρα 01 Αυγούστου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

•Περιφέρεια Αττικής

•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)