X

Το νέο κόλπο των φοροφυγάδων με τα POS!

Πέρυσι είχαμε τις ταμειακές - μαϊμού. Φέτος τα πράγματα άλλαξαν με τους φοροφυγάδες να έχουν βρει άλλο κόλπο για να κλέβουν την εφορία...

Ant1news

Μετά τις ταμειακές-μαϊμού οι φοροφυγάδες βρήκαν άλλον τρόπο να ξεγελούν την εφορία. Σύμφωνα με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το νέο κόλπο είναι η έκδοση αποδείξεων από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα.

Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έκδοση απόδειξης, αλλά μπορούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θεωρούν ότι έχουν πάρει κανονική απόδειξη. Το POS όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ.

Μετά την κατάργηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το κόλπο έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε επίπεδο φοροδιαφυγής. Εκεί που ορισμένοι έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος τσεπώνουν 24% με όχημα την απόδειξη από το POS.

Τα νέα κόλπα βρίσκονται σε απόλυτη γνώση των ελεγκτών οι οποίοι πλέον εκτός από το Ζ της ταμειακής μηχανής, αντιπαραβάλλουν τις εκδοθείσες αποδείξεις με τα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Το πρόβλημα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών με τη διάταξη για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η οποία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί στη Βουλή. 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «αγριεύει» και όπως προκύπτει από χθεσινή απόφαση του Γ. Πιτσιλή, σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή ανεξαρτήτως πλήθους αποδείξεων εφόσον δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για αγαθά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα επιβάλλεται λουκέτο 48 ωρών.

ΕΣΕΕ: Η έκδοση απόδειξης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ εφιστά τη προσοχή των εμπόρων με εγκύκλιό της, με αφορμή την απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για κλείσιμο καταστημάτων για 48 ώρες σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και την επιβολή αυτοτελών προστίμων για τη μη ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι «η έκδοση απόδειξης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση» συνεχίζει στην συγκεκριμένη εγκύκλιο: «…δυστυχώς όλα αυτά είναι τα επακόλουθα ενός ασταθούς και φορολογικά εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος…» και τέλος υπογραμμίζει ότι «πλέον δεν περισσεύουν χρήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις για μικρά ή μεγάλα πρόστιμα, πόσο μάλλον η θυροκόλληση της επιγραφής «σφραγίστηκε» που ισοδυναμεί με "κηδειόχαρτο" της επιχείρησης».