X

Δικαστές και αστυνομικοί κατά Πολάκη για το νοσοκομείο Τρικάλων

Για "απαράδεκτη παρέμβαση" κάνουν λόγο πέντε δικαστικές ενώσεις, ενώ η ΠΟΑΣΥ εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της. Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.

Ant1news

Την έντονη αντίδραση πέντε δικαστικών ενώσεων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αναφορικά με την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. 

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε δικαστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους».

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους, είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες», υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

ΠΟΑΣΥ: Θεματοφύλακας των θεσμών η Ελληνική Αστυνομία 

Από την πλευρά της και η Π.Ο.ΑΣ.Υ.  εκφράζει  την έντονη αγανάκτησή της για το «ξέσπασμα» του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη ο οποίος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή, «μεμφόμενος λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας  για τον τρόπο που χειρίστηκαν υπόθεση που όφειλαν να χειριστούν, βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, αποφάνθηκε ότι «Η αστυνομία είναι προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και όχι τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κάλεσε δε την μεν Δικαιοσύνη «να αποκαταστήσει το κύρος της, τη δε Αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον»».

«Λησμονεί προφανώς ο κ. Υπουργός ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι θεματοφύλακας των θεσμών ενώ η πολιτική, διαχειριστής «σκοπιμοτήτων» και γι’ αυτό ενίοτε επιτίθεται με τόση ευκολία σε ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους αλλά που πολλές φορές όμως αναγκάζονται, χάριν των σκοπιμοτήτων της πολιτικής και των πολιτικών τους προϊσταμένων, να έρχονται σε αντίθεση τόσο με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα όσο και με τον ίδιο τον τύπο και το γράμμα του νόμου» αναφέρεται , μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός

Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για το ρόλο των δικαστικών λειτουργών και των αστυνομικών οργάνων, ζητά από τον Πρωθυπουργό ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Οι δηλώσεις Πολάκη προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. «Θα τον ανέχεστε πολύ ακόμη τον κ. Πολάκη στην Κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, που υποστήριξε ότι εάν ήταν υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ δεν θα έμενε στη θέση του μετά από αυτές τις δηλώσεις.

«Βγάλτε μια ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ και μετά μιλάτε, σας ευχαριστούμε που μας βρίζετε», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός ισχυρίστηκε πως καλά κάνει ο Παύλος Πολάκης γιατί εξοικονομεί 80 εκατομμύρια ευρώ.