X

Ένα χωριό γεμάτο… Ραπουνζέλ (φωτο)

Μπορεί η Ραπουνζέλ να ήταν ξανθιά, όμως το μήκος των μαλλιών της ήταν αξεπέραστο. Μέχρι τώρα, που ένα αρχαίο χωριό της Κίνας διεκδικεί την… πρωτιά.

Ant1news

Ένα χωριό στην Κίνα διατηρεί ένα αλλόκοτο για τη Δύση έθιμο. Οι γυναίκες δεν κόβουν τα μαλλιά τους, παρά μόνο μία φορά στη ζωή τους: Πριν παντρευτούν.

Η φυλή Γιάο (Yao) που κατοικεί στην επαρχία Huagluo, στη νοτιοδυτική Κίνα μετρά περίπου 60 γυναίκες με μαλλιά μήκους σχεδόν ενός μέτρου.

Εκτός των μακριών μαλλιών τους, χαρακτηριστικό των γυναικών αυτών είναι και η τοπική τους ενδυμασία, με τις κόκκινες αποχρώσεις.

Οι Γιάο αποτελούνται από 600 μέλη, 78 οικογενειών και οι ρίζες τους πάνε πίσω στα 2000 χρόνια πριν.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μαλλιά μέχρι τον αστράγαλο, ενώ τα πιο μακριά τα έχει μία 51χρονη, αφού τα δικά της ξεπερνούν τα δύο μέτρα.

 

Τα τόσο μακριά μαλλιά όμως, θέλουν και ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να είναι υγιή και να λάμπουν. Το μυστικό για το πώς οι Γιάο διατηρούν τόσο μαλλί σε τόσο εξαιρετική κατάσταση, είναι κάτι που έχει περάσει από γενιά σε γενιά:

 

Τα λούζουν με το νερό με το οποίο έχουν βράσει πριν κολλώδες ρύζι.

 

«Δεν κόβουμε ποτέ τα μαλλιά μας από τότε που γεννιόμαστε, μέχρι τα 18 οπότε και μέσω ειδικής τελετής, που σηματοδοτεί το πέρασμα του κοριτσιού σε γυναίκα, η οποία ως ενήλικη μπορεί να παντρευτεί» περιγράφει μία από τις γυναίκες.

 

Και τότε όμως, δεν τα πετάνε, αφού μετά το γάμο και τη βάπτιση τα μαλλιά αυτά φοριούνται ως φουρκέτα που συνδέει τις παντρεμένες με τις ανύπαντρες γυναίκες.

 

 

 

 

Πολλές από τις γυναίκες δίνουν παραστάσεις στις οποίες «πρωταγωνιστούν» τα μαλλιά τους σε ντόπιους και τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.