X

“Αγριεύουν” οι ελεγκτές της εφορίας

Πρόστιμα, λουκέτα σε επιχειρήσεις και “μαύρη λίστα” για τους παραβάτες, στη “φαρέτρα” της ΓΓΔΕ που κήρυξε πόλεμο στους φοροφυγάδες.

Ant1news

Τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος έδωσε εντολή για «σαρωτικούς» ελέγχους στην αγορά, 24 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα, ιδίως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τα POS.

Στον σχεδιασμό της ΓΓΔΕ, περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές, όπως, πρόστιμα, λουκέτα για 48 ώρες, αλλά και από 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίοι μάλιστα θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω ελέγχους στα εισοδήματά τους, στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές, με βάση τις νέες εντολές του Γ.Γ.Δ.Ε., καλούνται να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ειδικά στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα.

Για να αποφευχθούν μάλιστα φαινόμενα προστριβών και εντάσεων κατά τους επιτόπιους ελέγχους, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη της οποίας θα μετέχουν σε μικτά κλιμάκια τέσσερις φορές τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται από το φορολογικό έλεγχο παράβαση θα επιδίδεται στον υπόχρεο προσωρινός προσδιορισμός προστίμου, καθώς και σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου στο οποίο θα αναφέρεται η φορολογική οφειλή.

Το εν λόγω σημείωμα θα επιδίδεται στον φορολογούμενο ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του προθεσμία 20 ημερών, από την ημερομηνία κοινοποίησής του, για να υποβάλει ενδεχόμενες αντιρρήσεις του σχετικά με την επικείμενη έκδοση πράξης επιβολής προστίμου.

Εξονυχιστικοί εξάλλου θα είναι οι έλεγχοι και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων.

Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται εγγράφως στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις.

Όσον αφορά τη χρήση POS από τις επιχειρήσεις, η ΓΓΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ελεγκτές όταν εντοπίζουν «μηχανάκια» με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU» τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls.

Δείτε όλη την εγκύκλιο