X

Εκτός από το νόμο Κατσέλη λόγω χρεών στα Ταμεία

Ακόμα κι αν ενταχθούν όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη, όσο θα διαρκεί η ρύθμιση! Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Ant1news

Αποκλείουν δικαστήρια τους οφειλέτες προς τα Ταμεία από τον νόμο Κατσέλη, κρίνοντας αντισυνταγματική την τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν και οφειλές προς Ταμεία στα υπό ρύθμιση χρέη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής την Πέμπτη.

Η εφημερίδα επικαλείται γνώση σχετικών δικαστικών αποφάσεων, στις οποίες αναφέρεται ότι «η ένταξη δημοσίων υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων ελέγχεται ως ευθέως αντισυνταγματική»

Το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων βασίζεται στο ότι οι εισφορές συνδέονται με τον χρόνο ασφάλισης, οπότε πιθανή διαγραφή ή ρύθμισή τους σε βάθος χρόνου έχει επιπτώσεις στον ασφαλιστικό χρόνο.

Ακόμη κι αν τα χρέη ενταχθούν σε ρύθμιση, οι νομικοί επισημαίνουν ότι όσα χρόνια αυτή θα διαρκεί (και συνήθως είναι πολυετής), οι οφειλέτες δεν θα δικαιούνται σύνταξη. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κατά τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και στο τελικό ύψος της σύνταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας, θεωρώντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι οφειλές προς τα Ταμεία με εκείνες προς το υπόλοιπο Δημόσιο ή τους ιδιώτες, σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ένα νέο σύστημα δόσεων και εξυπηρέτησης οφειλών στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.