X

Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων : Τα παράξενα που δεν ξέρατε

Οι διάσημοι αριστερόχειρες, οι τάσεις στην αριστεροχειρία και τα καλά της χρήσης του δεξιού μέρους του εγκεφάλου.

Ant1news

Μπορεί οι αριστερόχειρες να είναι μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού αποτελούν μόλις το 10 – 30%, όμως σήμερα, 13 Αυγούστου γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα τους.

Αν είσαστε ένας από αυτούς, σίγουρα θα έχετε πρόβλημα ή ειδικά εργαλεία, όπως, το ψαλίδι, το μπρίκι, τα μαχαίρια, τα ανοιχτήρια ή ακόμα και ακαδημαϊκά καρεκλάκια με το τραπεζάκι δεξιά. Ανάλογο πρόβλημα θα είχατε και με τον διπλανό σας στο σχολείο ή ακόμα και σήμερα όταν κάθεται κάποιος δεξιόχειρας δίπλα σας στο τραπέζι του φαγητού.

Όμως, υπάρχουν και τα θετικά. Μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας ήταν αριστερόχειρες. Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Τζίμι Χέντριξ, τον Γούντι Άλεν, τον Μπιλ Γκέιτες, τον Άλμπερτ Άινστάιν, την Ρένα Βλαχοπούλου, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Κερτ Κομπέιν, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Πάμπλο Πικάσο, τον Πελέ, μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Πρίγκιπα Γούλιαμς και την Όπρα Γουίνφρεϊ, όλοι βρίσκονται στο «πάνθεον» των αριστερόχειρων.

 

Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, έχουν διαπιστωθεί τα εξής για τους αριστερόχειρες:

-Οι αριστερόχειρες άνδρες βγάζουν περισσότερα λεφτά

Σύμφωνα με έρευνες, οι αριστερόχειρες άνδρες, που έχουν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο κερδίζουν 13% περισσότερα χρήματα από τους δεξιόχειρες συναδέλφους. 

 

-Οι αριστερόχειρες πεθαίνουν νωρίτερα

Άτυχοι σε αυτόν τον τομέα, έχει διαπιστωθεί ότι, οι αριστερόχειρες ζουν περίπου εννέα χρόνια λιγότερα από τους υπόλοιπους.

-Υψηλά ποσοστά αϋπνίας, ψυχοπάθειας και αλκοολισμού

Πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες και τις ημικρανίες, οι έρευνες έχουν δείξει ότι, οι αριστερόχειρες είναι περισσότερο επιρρεπείς και στον αλκοολισμό, λόγω του ότι το δεξί μέρος του εγκεφάλου (που χρησιμοποιούν οι αριστερόχειρες) έχει μικρότερη ανεκτικότητα στο αλκοόλ.

Επίσης, σε έρευνα του Yale διαπιστώθηκε ότι, περίπου το 40% των σχιζοφρενών ήταν αριστερόχειρες και αυτό λόγω της χρήσης του δεξιού μέρους του εγκεφάλου.

-‘Εφεση στις Τέχνες και τον Αθλητισμό

Οι μεγαλύτεροι των καλλιτεχνών και οι σπουδαιότεροι των αθλητών ήταν και είναι αριστερόχειρες. Έχει παρατηρηθεί ότι, έχουν την ικανότητα να μπορούν να απασχολήσουν το μυαλό τους με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επίσης.

 

Σε έρευνες που έγιναν στην Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε ότι, υπήρχαν περισσότεροι αριστερόχειρες από ό,τι δεξιόχειρες με IQ άνω του 140. Άλλωστε, ο Άλμπερτ Αινστάιν, ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο Δαρβίνος και ο Μπένζαμιν Φράνκλιν ήταν αριστερόχειρες.

-Και οι ηγέτες αριστερόχειρες

Πολλοί από τους ηγέτες ανά την ιστορία ήταν αριστερόχειρες. Με αρχή τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμς και τον  πατέρα του Κάρολο να βρίσκονται ανάμεσά τους.

 

-Καλή «σχέση» με το πληκτρολόγιο

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα πληκτρολόγια του υπολογιστή είναι από τα λίγα πράγματα που βολεύουν περισσότερο τους αριστερόχειρες. Το γεγονός ότι, οι αριστερόχειρες δακτυλογραφούν γρηγορότερα από τους δεξιόχειρες οφείλεται και στο ότι, οι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που σχεδίασαν το πρώτο πληκτρολόγιο ήταν και οι ίδιοι αριστερόχειρες.

-Πιο… φοβητσιάρηδες

Σε εργαστηριακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι αριστερόχειρες άντεξαν μόλις οκτώ λεπτά από τη «Σιωπή των Αμνών», σε αντίθεση με τους δεξιόχειρες που άντεξαν περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο όχι το δεξί μέρος του εγκεφάλου εμπλέκεται περισσότερο στα συναισθήματα του φόβου.

-Απαγορευτική από το Ισλάμ η αριστεροχειρία

Σε πολλές ισλαμικές χώρες απαγορεύεται οι άνθρωποι να τρώνε με το αριστερό τους χέρι, το οποίο θεωρείται πως δεν είναι «καθαρό». Σε χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται η χρήση του αριστερού χεριού σε καμία δημόσια κίνηση. Αυτό γιατί το αριστερό χέρι το χρησιμοποιούν για να πλυθούν μετά από την τουαλέτα.

-Οι κακοί αριστερόχειρες

Κάποιο από τους χειρότερους ανθρώπους στην ιστορία ήταν αριστερόχειρες. Μεταξύ τους ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.