X

“Βροχή” τα κατασχετήρια για ληξιπρόθεσμα χρέη

Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές  κατάσχεσης καταθέσεων αποστέλλει καθημερινά η ΓΓΔΕ κι άλλες 600 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Ant1news

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και κατασχέσεων βρίσκονται εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν πλέον τα 215 δισ. ευρώ.

Ηδη η ΓΓΔΕ αποστέλλει καθημερινά περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης καταθέσεων ενώ άλλα 600 κατασχετήρια φεύγουν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη πραγματικότητα της αδυναμίας χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών και επαγγελματιών να ανταποκριθούν σε παλιές και νέες οικονομικές υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, άλλοι 300.000 οφειλέτες συνωστίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια φάκελοι δανείων στις τράπεζες έχουν "κοκκινίσει", με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με την εφημερίδα,  η κυβέρνηση προσδοκά να επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για αναβίωση ενός συστήματος γενναίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο θεωρείται απίθανο να αναβιώσουν λύσεις όπως οι 100 δόσεις, καθώς οι πιστωτές εμμένουν στην εξάλειψη "χαριστικών ρυθμίσεων" παρά τη διαπιστωμένη αδυναμία ενός μεγάλου αριθμού οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ελλείψει ενός συνολικού συστήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ώστε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και με βάση το εισόδημα τα "κόκκινα" τραπεζικά χρέη και οι οφειλές προς το Δημόσιο, εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι τους επόμενους μήνες σε μαζικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποτελούν πλέον βασικά "όπλα" για το Δημόσιο και τις τράπεζες ώστε να ανακτήσουν μέρος των απλήρωτων χρεών.