X

Ανοίγουν οι “Αέρηδες” στην Πλάκα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, του «Πύργου των Ανέμων».

Ant1news

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου, ή αλλιώς «Πύργος των Ανέμων», ανοίγει για τους επισκέπτες και την επιστημονική κοινότητα.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ, «Συντήρηση και Ανάδειξη του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών» ολοκληρώθηκαν ενώ έγιναν και εξειδικευμένες εργασίες από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου.

Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου, κτήριο του τέλους του 1ου αι. π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια, αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας.

 

Είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο  και στην αρχαιότητα λειτούργησε ως ηλιακό και υδραυλικό ρολόι, πιθανόν κι ως πλανητάριο. 

Το μνημείο, κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό ενώ το εσωτερικό του στον δωρικό ρυθμό και  θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός - ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.