X

Νέο κύμα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Πάνω από 8.500 ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πρόσφυγες και στην Μύκονο. Φόβοι για αποτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία.

Ant1news

Συνολικά 106 πρόσφυγες και μετανάστες, έφθασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή από χθες Παρασκευή μέχρι και σήμερα το πρωί, με τις ελληνικές αρχές να παρακολουθούν με ψυχραιμία την αρνητική μεταβολή στην πορεία των μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, πέρασαν 53 άτομα στη Λέσβο, 53 στη Χίο, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα ανήλθε στα 8.509 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονται 4.296 άτομα, στη Χίο 3.162 και 1.051 στη Σάμο.

Ωστόσο, εκτός από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέχρι και την Μύκονο. Έκπληκτοι οι λουόμενοι στη Λια, παρατηρούσαν χθες δεκάδες πρόσφυγες, φορτωμένους με τα υπάρχοντά τους σε σακούλες και βαλίτσες, να περπατούν στην πολυσύχναστη παραλία του νησιού των ανέμων.

 

Την ομάδα των προσφύγων συνόδευαν κλιμάκια του λιμενικού σώματος. Οι 35 που έφτασαν με ιστιοφόρο στην Φραγκιά, οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο Μυκόνου, όπου και κρατούνται, ενώ διενεργείται προανάκριση.

Την ίδια ώρα, και ενώ αυξάνεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα από τη Λέσβο, αναφορικά με την κατανομή στην ελληνική επικράτεια των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ευρωπαϊκή αγωνία για την πορεία του προσφυγικού ζητήματος, καθώς εκφράζονται φόβοι για αποτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Spiegel, μάλιστα, ήδη η Γερμανία επεξεργάζεται paln B, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα.