X

Αγωνία στην Κυβέρνηση για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ

Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ. Τυχόν αδυναμία πληρωμής θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Ant1news

Η ώρα της «λυπητερής» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έφτασε και  οι οικονομικές αντοχές των υπόχρεων στην καταβολή του θα κρίνουν εν πολλοίς και το αν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα πιάσει τους στόχους του.

Το κύριο βάρος θα πέσει σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ έκαστος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν το φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ, ποσά που πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον εμπρόθεσμα.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.