X

Αυτό είναι το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης και βρίσκεται στην Πίνδο

Ονομάζεται “Άδωνις” και ανήκει στην οικογένεια των λευκόδερμων πεύκων.

Ant1news

Το δέντρο της φωτογραφίας θεωρείται το «γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο της Ευρώπης». Εντοπίστηκε πρόσφατα στην Πίνδο από μια ομάδα ερευνητών και υπολογιζεται ότι φύτρωσε το 941.

Πρόκειται για μια πεύκη λευκόδερμος, ένα είδος που είναι γνωστό ως ρόμπολο . Οι ερευνητές το βάφτισαν ανεπίσημα «Άδωνις».

Σύμφωνα με τον δενδροχρονολόγο Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της ομάδας που το ανακάλυψε , «είναι αξιοθαύμαστο το ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον».

Στόχος των αποστολών -που οργανώθηκαν σε συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και ερευνητικών κέντρων- ήταν ο εντοπισμός υπεραιωνόβιων δέντρων, των οποίων οι δακτύλιοι ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της Μεσογείου τους τελευταίους αιώνες.

Ένα άλλο δέντρο του ίδιου είδους στη Βουλγαρία, γνωστό με την ονομασία «πεύκο Μπαϊκούσεφ», εκτιμάται ότι μπορεί υπερβαίνει τα 1.300 χρόνια, ενώ η «Ελιά των Βουβών» στο Κολυμπάρι Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.

Στις περιπτώσεις αυτές όμως υπάρχουν μόνο προσεγγιστικές εκτιμήσεις, επειδή τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη.